Επίσκεψη του Μητροπολίτου Χαλκίδος στη Σκιάθο Μ. Σάββατο 2014.

 

Μ. Σάββατο 2014.

Ιστορικό γεγονός αποτελεί για το μικρό νησί της Σκιάθου η επίσκεψη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου του Β ‘στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου κατά την Ακολουθία του Επιταφίου, η οποία τελείται ξημερώματα του Μ. Σαββάτου.

Ο Σεβασμιότατος αφίχθη στη Σκιάθο το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου 2014 και ώρα 1:00 π.μ.

Προεξήρχε στην Ακολουθία του Επιταφίου από την 1η έως την 4η πρωινή. Στη συνέχεια έγινε η περιφορά του Επιταφίου γύρω από το χωριό.

DSC_0187

 

DSC_0203DSC_0205DSC_0208

DSC_0218

DSC_0231

«Περί ώραν τετάρτην, εγίνετο η έξοδος της ιεράς λιτανείας. Οι κρότοι των κωδώνων μας προέπεμπον, η σελήνη, φθίνουσα, Μας ΠΡΟ ϋπήντα εξανατολών, ο φλοίσβος των κυμάτων εχαιρέτιζε την ιεράν πομπήν από τους αιγιαλούς μας. Το λαμπρόν ορθογώνιον Κουβούκλιον, σελαγίζον ΑΠΌ σειράν λαμπάδων , πάμφωτον, εκρατείτο από εξ ρωμαλέους ναυτικούς, ο λαός ηκολούθει λαμπαδηφορών … » («Από τα νησιώτικα έθιμα» Παπαδιαμάντης.)

«Και η αύρα πραεία εκίνει ηρέμα τους πυρσούς, χωρίς να τους σβήνει, και η άνοιξις έπεμπε τα εκλεκτότερα αρώματά της εις τον Παθόντα και Ταφέντα, ως να συνέψαλλε και αυτή« Ω, γλυκύ μοι έαρ, γλυκύτατόν μοι τέκνον! »Και η θάλασσα φλοισβίβουσα και μορμύρουσα παρά τον αιγιαλόν επανελάμβανε« Οίμοι! Γλυκύτατε Ιησού! » («Παιδική Πασχαλιά» Παπαδιαμάντης.)

DSC_0235DSC_0246 DSC_0255DSC_0261DSC_0278DSC_0280DSC_0284

Όταν ο Επιτάφιος επέστρεψε στην πλατεία του ναού έλαβε χώρα το παλαιό έθιμο της αναπαράστασης της εις Άδου Καθόδου του Χριστού. Ο Δεσπότης εις τύπον του Χριστού «… προσεγγίζων εις τας πύλας κελεύει επιτακτικώς κρούων αυτάς και κράζων:

-Άρατε πύλας οι Άρχοντες ημών, και επάρθητε πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης.

Ο δε έσωθεν των κεκλεισμένων πυλών παρά τα κλείθρα υποκρινόμενος τον Άδην ερωτά αυθαδώς :

-Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της Δόξης ;

Η επιτακτική κέλευσις ως και η αυθάδης ερώτησις επαναλαμβάνονται εκ τρίτου. Και τότε, την τρίτην φοράν, ο ιερεύς ωθών ισχυρώς δια του ποδός και των χειρών τας πύλας, αναφωνεί εν κυριαρχική δυνάμει :

-Κύριος των Δυνάμεων, αυτός εστίν ο Βασιλεύς της Δόξης!

Και ανοίγει βασιλικώς και αυταρχικώς τας πύλας, και ούτως εισέρχεται εις τον ναόν ο Επιτάφιος. »   («Άρατε Πύλας» Μωραϊτίδης.)  

DSC_0293

9:00 το πρωί του Μ. Σαββάτου, στον ίδιο ναό, κατά την πρώτη Ανάσταση τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης αναχώρησε για Χαλκίδα το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου έχοντας βιώσει, για μια ακόμη χρονιά, επακριβώς αυτά που περιγράφουν στα ωραιότατα πασχαλινά διηγήματά τους οι δύο Αλέξανδροι, ο Παπαδιαμάντης και ο Μωραϊτίδης.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.