Έρανος Αγάπης 2020

fylladio

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Έκθεση Ζωγραφικής και Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικού 15/12/2019

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές εκδηλώσεις από τις νεανικές συντροφιές του Πνευματικού Κέντρου. Η πρώτη περιελάμβανε έκθεση έργων του εργαστηρίου ζωγραφικής “Μετ’ έρωτως την φύσιν”, που πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο του Πνευματικού Κέντρου στις 5:00 μμ. Η νέα αυτή δραστηριότητα του Πνευματικού Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο της κατήχησης των νέων. Ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 πειραματικά και με την ευλογία του Θεού, από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Οι συμμετέχοντες είναι περίπου 40 παιδιά και 15 ενήλικες με τάση συνεχώς αύξουσα. Λειτουργούν δύο τμήματα Δημοτικού, ένα τμήμα Γυμνασίου-Λυκείου και ένα τμήμα ενηλίκων. Στην έκθεση συμμετείχε με έργα του και ο δάσκαλος του εργαστηρίου ζωγραφικής π. Νικόλαος Σταματάς. 

Η δεύτερη εκδήλωση περιελάμβανε την Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Κατηχητικού η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6:00 μ.μ. στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων “π. Αθανάσιος Ρίζος” του Πνευματικού Κέντρου. Στη γιορτή συμμετείχε και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Την διοργάνωση είχε η κυρία Ειρήνη Πιτεράκη καθηγήτρια Μουσικής, η οποία διήύθυνε την παιδική χορωδία του Πνευματικού Κέντρου. Τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, διάβασαν σχετικά κείμενα και απήγγειλαν χριστουγεννιάτικα ποιήματα. Στο τέλος ο πατήρ  Γεώργιος Σταματάς παρουσίασε το ιστορικό σπίτι της Κοκκώνας μέσα από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη. Η εορταστική βραδιά έκλεισε με την δεξίωση μικρών και μεγάλων.

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Χριστουγεννιάτικη εορτή του Κατηχητικού 16/12/2018

Στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εορτή του Κατηχητικού. Στο πρώτο μέρος έλαβε χώρα η ομιλία του π. Γεωργίου Σταματά με θέμα: “Χριστούγεννα με τον Μωραīτίδη” και στο δεύτερο μέρος τα παιδιά του Κατηχητικού υπό την διεύθυνση της κυρίας Ειρήνης Πιτεράκης παρουσίασαν ύμνους και τραγούδια χριστουγεννιάτικα.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Η λειτουργική Θεολογία των Κολλυβάδων” 9/12/2018

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6:00μ.μ. πραγματοποιήθηκε θεολογική ομιλία από τον Κωνσταντίνο Κουτούμπα με θέμα: “Η λειτουργική Θεολογία των Κολλυβάδων”.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή ντοκιμαντέρ: Ιερά Μονή Δοχειαρίου 2/12/2018

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6:00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ: “Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους”.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Ο στάρετς Αντώνιος ο τυφλός οδοιπόρος. 25/11/2018

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 6:00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Ιερεά Νικόλαο Σταματά, εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, με θέμα: “Ο στάρετς Αντώνιος ο τυφλός οδοιπόρος και ομολογητής του Χριστού”.

Ο στάρετς Αντώνιος γεννήθηκε το 1913 στη Ρωσία και έγινε μοναχός στο μοναστήρι του Καζάν, όπου και χειροτονήθηκε διάκονος. Συνελήφθη από τους Μπολσεβίκους και μετά από σκληρά βασανιστήρια τυφλώθηκε. Εξορίστηκε στη βόρεια Σιβηρία και με τη χάρη του Θεού διασώθηκε από βέβαιο θάνατο. Πριν αναχωρήσει για τον ουρανό στις 23 Απριλίου 1994, αξιώθηκε να βιώσει το μεγάλο θαύμα της πτώσης της αθεīστικού καθεστώτος, δοξάζοντας τον Θεό για την μεγάλη Του ευεργεσία προς την Ορθοδοξία.

 

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή ντοκιμαντέρ: “Αγία Τσαρική Οικογένεια” 11/11/2018

Στο Πνευμτικό Κέντρο ιερών Ναών Σκιάθου την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στις 6:00 μ.μ. στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τη δολοφονία της τελευταίας Αυτοκρατορικής Οικογένειας  της Αγίας Ρωσίας, όπου έλαβε χώρα την 17η Ιουλίου 1918 στο Αικατερίνμπουργκ, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Η Αγία Τσαρική Οικοκένεια”.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Η επέτειος του ’40. (28/10/2018)

Την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του 1940 από τα παιδιά του Κατηχητικού. Στο πρώτο μέρος η χορωδία του Γυμνασίου Σκιάθου παρουσίασε εθνικά εορταστικά τραγούγια, ενώ στο δεύτερο μέρος ο π. Γεώργιος Σταματάς ανέπτυξε το θέμα: “Μηνύματα από την επέτειο του ’40”.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Από τον Σταυρό στην Ανάσταση” 6/5/2018

Την Κυριακή 6 Μαίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου των Ιερών Ναών Σκιάθου «Ιερεύς Αθανάσιος Ρίζος» πραγματοποιήθηκε η 25η και τελευταία εκδήλωση του εκκλησιαστικού έτους 2017-2018. Ομιλήτρια ήταν η κυρία Ναταλία Νικολάου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του κρατικού Πανεπιστημίου LOMONOSOV της Μόσχας, η οποία ανέπτυξε το θέμα:  “Από τον Σταύρο στην Ανάσταση, Νεομάρτυρες της Εκκλησίας”.

Στην κυρία Νατάλια της δόθηκε η ευκαιρία να λειτουργηθεί την Κυριακή το πρωί στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου και να προσκυνήσει την θαυματουργό και πολιούχο εικόνα της Παναγίας Εικονίστριας. Επίσης προσκύνησε με ευλάβεια την εικόνα της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας και τον παλαιό και πολύτιμο Ρωσικό Σταυρό ευλογίας που διασώθηκε από την καταστροφική μανία των Μπολσεβίκων. Μάλιστα δεν έκρυψε την έκπληξή της που στη Σκιάθο, στο νησί του Παπαδιαμάντη που απέχει τόσο πολύ από τη Ρωσία, τιμάται ιδιαίτερα ο Βασιλομάρτυρας Νικόλαος Β’ και η Οικογένειά του.

Ο πολύτιμος παλαιός Ρωσικός Σταυρός ευλογίας, που διασώθηκε από τους Μπολσεβίκους.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Το Βυζαντινό Μάθημα” 25/3/2018

Την Ε΄Κυριακή των Νηστειών 25 Μαρτίου 2018, ημέρα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Εορτής 1821, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: “Το Βυζαντινό Μάθημα”. Στο πρώτο μέρος ο ομιλητής π. Νικόλαος Σταματάς παρουσίασε τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα οποία ίδια ακριβώς γεγονότα βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε το Ντοκιμαντέρ: “Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ” του τότε Αρχιμανδρίτου και νυν Μητροπολίτου Τύχωνος Σεβκούνωφ, καθηγητού Πανεπιστημίου Θεολογίας και ηγουμένου της Ιεράς Μονής Υπαπαντής Μόσχας.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Ένας παπάς που δεν πατούσε στη γη” 18/3/2018

Την Δ΄Κυριακή Νηστειών 18 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου ομιλία με θέμα: “Ένας παπάς που δεν πατούσε στη γη”. Ο ομιλητής Ιερεύς Θεόδωρος Μπατάκας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσίασε την αγία ζωή ενός σύγχρονου λειτουργού του Υψίστου του πατρός Αθανασίου Χαμακιώτη, ο οποίος θυσιαζόταν συνεχώς για τον Θεό και το ποίμνιό του.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Μεγίστη Λαύρα 4/3/2018

Την Β΄ Κυριακή Νηστειών 4 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου αφιερωμένη στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Ο π. Νικόλαος Σταματάς παρουσίασε από το έργο του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη “‘ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥ ΒΟΡΗΑ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ” το κεφάλαιο “Η Μεγίστη Λαύρα”, προβάλοντας συχρόνως και φωτογραφίες από την χιλιόχρονη Ιερά Μονή.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη 3/1/2018

Η Σκιάθος τίμησε για μια ακόμη φορά τον Αλ. Παδιαμάντη την ημέρα της κοιμήσεώς του 3 Ιανουαρίου 1911. Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία για πολλοστή φορά.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών τελέσθηκε στις 5:30μ.μ. μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δύο Αλεξάνδρων. Στη συνέχεια 6:30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου των Ιερών Ναών Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αλ. Παπαδιαμάντη.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτριος Πρεβεζάνος στον χαιρετισμό του επισήμανε και τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να τηρούν και να τιμούν τα τοπικές παραδόσεις, κυρίως τα δύο κορυφαία εκκλησιαστικά έθιμα, το έθιμο του Επιταφίου που τελείται ξημερώματα του Μ. Σαββάτου και το έθιμο των Χριστουγέννων που η Ακολουθία ξεκινά 1:00π.μ., τα οποία περιγράφουν στα διηγήματά τους οι δύο Αλέξανδροι.

Ακολούθησε η ομιλία του Αιδασιμολογιοτάτου Ιερέως Γεωργίου Σταματά Αρχιερατικού Επιτρόπου Σκιάθου με θέμα: “Ο εορταστικός Παπαδιαμάντης”.

Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Τάκης Μόσχος διάβασε τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη: “Άνθος του γιαλού”, “Το Χριστόψωμο” και “Ο έρωτας στα χιόνια”. Τον κ. Μόσχο συνόδευσε η Μαριάννα Ρηγανά ερμηνεύοντας στο πιάνο έργα Ελλήνων συνθετών.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κατηχητικού 17/12/2017

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού. Ο π. Νικόλαος Σταματάς παρουσίασε το διήγημα του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη “Χριστούγεννα στον Ύπνο μου”. Στη συνέχεια η χορωδία του Κατηχητικού παρουσίασε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ η Βυζαντινή χορωδία “Σκιαθίων Υμνωδοί” παρουσίασαν ύμνους του Δωδεκαημέρου.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή ρωσικής ταινίας: “Το θαύμα” 10/12/2017

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου προβλήθηκε η ρωσική ταινία: “ΤΟ ΘΑΥΜΑ, ΤΗΕ ΜIRACLE(ЧУДО)”, η οποία είναι βασισμένη σ’ένα αληθινό γεγονός, σε ένα θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος Νικόλαος το 1956 στη πόλη Σαμάρα της Σοβ. Ένωσης, το οποίο οδήγησε σε μετάνοια πολλούς άθεους της εποχής εκείνης.

Η ταινία του σκηνοθέτη Αlexander Proshkin βραβεύτηκε στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Άγιος Ανδρόνικος Αρχιεπ. Περμ” 26/11/2017

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα “Ιερεύς Αθανάσιος Ρίζος” του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου ο Ιερεύς Νικόλαος Σταματάς πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Ο Νεομάρτυρας Άγιος Ανδρόνικος Αρχιεπίσκοπος Περμ”. Μετά το πέρας της ομιλίας προβλήθηκαν φωτογραφίες από τον φοβερό διωγμό που υπέστη η Ρωσική Εκκλησία από τους Μπολσεβίκους καθώς και η ολιγόλεπτη ταινία με τίτλο “Η καταστρωφή του καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας”.

Ο Άγιος Ανδρόνικος έζησε σε μια ανάλογη εποχή με την δική μας, όπου τα πάντα ανατρέπονται στο βωμό “της ελευθερίας και της προόδου”. Έζησε στα χρόνια εκείνα της προεπαναστατικής Ρωσίας όπου οι αξίες καταπατούνταν εν ονόματι “της μεγάλης αλλαγής”. Ο Άγιος όμως πίσω από όλη αυτή την κατάσταση διέκρινε τον πόλεμο των σκοτεινών δυνάμεων κατά του Χριστού και της Εκκλησίας. Προσευχόταν, αγωνιούσε, προειδοποιούσε και προετοίμαζε τους πιστούς για το μαρτύριο. Ο ίδιος βρήκε φρικτό θάνατο. Οι Μπολσεβίκοι τον έθαψαν ζωντανό την 7η Ιουνίου 1918. Πολλοί από το ποίμνιό του δεν άκουσαν τις συμβουλές του και το πλήρωσαν ακριβά. 80.000.000 θυσιάστηκαν για να στηθεί ο “επί γης Παράδεισος” δίχως Θεό, οποίος γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος τα Χριστούγεννα του 1991. Άραγε εμείς οι νεοέλληνες θα συνεχίσουμε να επιθυμούμε αυτόν τον αθεïστικό Παράδεισο και στη χώρα μας;

Ο Άγιος Νοεμάρτυς Ανρόνικος Αρχιεπίσκοπος Περμ.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Ο Δεκατιστής” 12/11/2017

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου π. Γεώργιος Σταματάς παρουσίασε το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη “Ο Δεκατιστής”.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Προβολή Ντικιμαντέρ “Άθως” 5/11/2017

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου στην αίθουσα εκδηλώσεων προβλήθηκε το υπέροχο αυστρο-γερμανο-ελληνικό ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών Πέτερ Μπάρνελε και Ανδρέα Μάρτιν “Άθως-Στο υπερπέραν αυτού του κόσμου”. Ανάμεσα στους θεατές ήταν και αγιορείτης μοναχός πατήρ Λουκάς από το Κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου των Καυσοκαλυβίων.

    

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

28η Οκτωβρίου 1940

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του ’40. Το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου ιερεύς Γεώργιος Σταματάς ήταν: “Η 28η Οκτωβρίου 1940. Πρώτη ημέρα του πολέμου.” Στην ομιλία παρουσιάστηκαν οι πρωταγωνιστές του έπους του ’40, ο Βασιλέας Γεώργιος Β, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, που όλοι τους αγαπούσαν Χριστό και Ελλάδα.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

“Το Ρωσικόν Μοναστήριον” 6/11/2016

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου στα πλαίσια του Ελληνο-Ρωσικού έτους (1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος) ο Ιερεύς Νικόλαος Σταματάς παρουσίασε από το έργο “Με του Βορηά τα Κύματα” του Αλεξάνδρου Μωραïτίδη το άρθρο “Το Ρωσικόν Μοναστήριον”. Σε αυτό ο Μωραīτίδης περιγράφει υπέροχα με την πέννα του τις εντυπώσεις του από την συμμετοχή του στις αρχές περίπου του 20ου αιώνα στην πανήγυρη του Ρωσικού Μοναστηριού του Αγίου Όρους, Αγίου Παντελεήμονος. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από το Ρωσικό Μοναστήρι. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν φωτογραφίες, από το φωτογραφικό αρχείο του π. Νικολάου Σταματά, σχετικές με το Άγιον Όρος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εφημέριοι της Σκιάθου και πολλοί ευλαβείς χριστιανοί.       dsc_0092

dsc_0089

dsc_0085

dsc_0060

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment