Λαογραφική συλλογή

 

Στο κέντρο της πόλης της Σκιάθου βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών, στο οποίο από φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργεί η Λαογραφική Αίθουσα «Αλέξανδρος Μωραïτίδης». Το Πνευματικό Κέντρο είναι κτισμένο στο χώρο που υπήρχε το σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και εκοιμήθη ο μεγάλος λόγιος, σύγχρονος του Αλ. Παπαδιαμάντη, Αλέξανδρος Μωραïτίδης ως Ανδρόνικος μοναχός. Η δημιουργία αυτής της αίθουσας εντάσσεται στη γενικότερη  προσπάθεια διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την τοπική μας Εκκλησία.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, όπως παραδοσιακές φορεσιές της Σκιάθου, τοπικά ενδύματα, υφαντά, έπιπλα, είδη οικοσκευής, εξοπλισμό κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικά και ναυπηγικά εργαλεία, αρχαία μάρμαρα, αμφορείς και εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Επίσης στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται πολλές φωτογραφίες από την παλιά Σκιάθο και από τη καθημερινή και εκκλησιαστική ζωή των νησιωτών.

 

H Λαογραφική Αίθουσα θα παραμένει ανοιχτή, για τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από 7:00μ.μ.-9:00μ.μ. Επισκέψεις πέρα από το πρόγραμμα θα γίνονται μετά από συνεννόηση. Ημέρα έναρξης των επισκέψεων έχει οριστεί η 4η Ιουνίου Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και ώρα 7:00μ.μ.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο κατά τους εορτασμούς της Ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Εικονίστριας πολιούχου της Σκιάθου.

Φορέας λειτουργίας: Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών

Υπεύθυνος επικοινωνίας: π. Νικόλαος Σταματάς

Τηλέφωνα: 2427023333 & 2427021120  από 6:30μ.μ.-7:30μ.μ.

Διεύθυνση: Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄/Τ.Κ. 37002- Σκιάθος/ www.pkins.gr

Comments are closed.