Ιστορία

Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου

Το Πνευματικό Κέντρο θεμελιώθηκε στις 6 Ιουλίου 1986 και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο στις 9 Σεπτεμβρίου 1992. Στη θέση αυτή υπήρχε το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αλέξανδρος Μωραïτίδης και  στο όποιο  εκοιμήθει ως Ανδρόνικος μονάχος. H οικία αυτή με τα χρόνια ερειπώθηκε, κατέρρευσε, πουλήθηκε σε αλλοδαπούς, αγοράστηκε από τους δυο ενοριακούς ναούς και με τη χρηματική δωρεά του μακαριστού π. Αθανασίου Ρίζου ξεκίνησε η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου το όποιο αποτελείται από δυο ορόφους και έναν ημιώροφο συνολικής εκτάσεως 300τ.μ.

Η προσφορά του Πνευματικού Κέντρου στην τοπική κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη και πολυδιάστατη. Εκτός από τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει σε σχολεία, σωματεία, συλλόγους, ιδιώτες προσφέρει και κάτι πολύ πιο σημαντικό, έργο πνευματικό και πολιτιστικό.

Σ’ αυτό πραγματοποιούνται:

  1. Εκδηλώσεις, διαλέξεις, ομιλίες, ημερίδες ποικίλου ενδιαφέροντος.
  2. Βραδιές Παπαδιαμάντη/Μωραϊτίδη που περιλαμβάνουν ανάγνωση κειμένων των δύο Αλεξάνδρων, ερμηνεία, σχόλια, συζήτηση.
  3. Κατηχητικές  συνάξεις.
  4. Εθνικές και θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις.

 

Στο Πνευματικό Κέντρο λειτουργεί:

 

  1. Παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής/Ψαλτικής Τέχνη                                      “ ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ.”                                                                                                                                                                                                                                                            
  2. Παιδική χορωδία.
  3. Δανιστική βιβλιοθήκη.

Επίσης στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου υπάρχει μεγάλη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, αρχαίων μαρμάρων, εκκλησιαστικών αντικειμένων και παλαιών φωτογραφιών.

Πιστεύουμε ότι η αγία ψυχή του Ανδρονίκου μοναχού θα αγάλλεται και θα χαίρει για το ιερό αυτό έργο που συντελείται στο σπίτι του τόσο αθόρυβα και σεμνά, όσο αθόρυβη και σεμνή υπήρξε και η αγία βιοτή του.

Ο Πρόεδρος του

Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου

Π. Νικόλαος Σταματάς

Comments are closed.