Εορτή Αγίας Ελισάβετ της Θεοδώροβνας.

6b4b9a75bf58t

Σήμερα 18 Ιουλίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Μνήμη της Αγίας Ελισάβετ της Θεοδώροβνας, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας, αδελφή της Τσαρίνας Αγίας Αλεξάνδρας.

1 Ε

Η Αγία Ελισάβετ γεννήθηκε το 1864 και από μικρή διακρινόταν για την πίστη της  στον Θεό και την ευσπλαχνία της. Το 1884 παντρεύτηκε τον Μέγα Δούκα Σέργιο Αλεξάνδροβιτς.

images

Το 1891 ο σύζυγός της διορίστηκε γενικός κυβερνήτης της Μόσχας, ενώ η Αγία Ελισάβετ αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο της σε φιλανθρωπίες.

20

Το 1904 που ξέσπασε ο Ρωσο-Ιαπωνικός Πόλεμος η Αγία οργάνωσε στρατιωτικά νοσοκομεία. Επισκεπτόταν τραυματίες και έκανε εράνους για τα θύματα του πολέμου. Στις 4 Φεβρουαρίου 1905 ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τους επαναστάτες αναρχικούς. Όταν ο δολοφόνος συνελήφθη και φυλακίστηκε η Αγία τον επισκέφτηκε και τον συγχώρεσε.

image008

Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Αγία έγινε μοναχή και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό και τον συνάνθρωπο, δημιουργώντας την “Αδελφότητα Μάρθας και Μαρίας”. Το Μοναστικό Συγκρότημα περιελάμβανε ξενώνα, ορφανοτροφείο,γηροκομείο, νοσοκομείο, σχολείο, βιβλιοθήκη…

913cb0b9c27046ac1812856bbe4a44b1-d4uu6b9

Το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο έμελλε να διακοπεί βίαια από την Επανάσταση των Μπολσεβίκων. Πολλές φορές αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία λέγοντας ότι θέλει να μοιραστεί τις δύσκολες αυτές στιγμές με τον λαό της.

elisabeth_fyodorovna-180

Οι Επαναστάτες την συνέλαβαν, διέλυσαν την Αδελφότητα και έκλεισαν την Ιερά Μονή. Την μετέφεραν στο Αικατερίνπουρκ και από εκεί στο Αλοπάιεβσκ. Την νύχτα της 18 Ιουλίου 1918 την Αγία Ελισάβετ και άλλα 7 άτομα τους οδήγησαν σε ένα εγκαταλελειμένο ορυχείο και τους πέταξαν ζωντανούς μέσα σε ένα πηγάδι.

16

Για μερικούς ο θάνατό τους ήταν αργός και βασανιστικός. Αυτό διαπιστώθηκε όταν τα σώματα ανασύρθηκαν από τους “Λευκούς”. Η νεκροψία έδειξε ότι κάποια από τα θύματα για να χορτάσουν την πείνα τους είχαν φάει χώμα. Ενώ ο Πρίγκιπας Ιβάν που βρέθηκε δίπλα στην Αγία Ελισάβετ είχε στο κεφάλι του τυλιγμένη την μοναχική μαντίλα. Προφανώς η Αγία Ελισάβετ, ακόμη και τούτη την ύστατη ώρα προσπάθησε να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο.

elizabeth_by_blood_of_the_dragon-d4em75r

Μαζί με την Αγία Ελισάβετ 54 ετών φρικτό θάνατο βρήκαν, η μοναχή Βαρβάρα 35 χρονών, οι πρίγκιπες Ιωάννης Κωνσταντίνοβιτς 32 χρονών, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνοβιτς 28 χρονών και Ιγκόρ Κωνσταντίνοβιτς 24 χρονών που ήταν και οι τρεις αδέλφια, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος Πάλεϋ 21 χρονών, ο μέγας δούκας Σέργιος Μιχαήλοβιτς 49 χρονών και ο γραμματέας του, Θεόδωρος Ρομέζ.

Το 1992 το Ρωσικό Πατριαρχείο ανακήρυξε επίσημα την αγιότητα της Δούκισσας Ελισάβετ και της μοναχής Βαρβάρας.

αρχείο λήψης

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.