Εορτή Αγίας Τσαρικής Οικογένειας 17/7/2016.

103

Σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των 630 θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Αγίας και Οικουμενικής Συνόδου, την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνης και την μνήμη της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας, αποδεικνύοντας ότι η υπεράσπιση της ορθής πίστης μπορεί να κοστίζει ακριβά με χλευασμούς, μαρτύρια και θάνατο, αλλά στο τέλος ανταμείβεται από τον ίδιο τον Θεό με Δόξα Ουράνια.

0

(Δια χειρός Ανδρέα Καπίρη)

Συγκεκριμένα ο Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β΄ Ρομανώφ γεννήθηκε το 1868 από γονείς ευσεβείς. Στον ρωσικό θρόνο ανέβηκε σε ηλικία 26 ετών. Διακρινόταν για την ευλάβεια, την θερμή του πίστη, την ταπείνωση, την σεμνότητα και την ευσπλαχνία του. Χιλιάδες φτωχοί και άρρωστοι  ανακουφίστηκαν απ’  αυτόν.

40

(Ο Αυτοκράτορας πασών των Ρωσιών Νικόλαος Β΄ Ρομανώφ μακρινός απόγονος των Παλαιολόγων.)

Με την γυναίκα του την Αλεξάνδρα, απέκτησε 5 παιδιά, τα οποία τα έμαθαν να αγαπούν τoν Χριστό και την Εκκλησία. Πνευματικός τους ήταν ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης.

39

(Η Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β΄ δολοφονήθηκε για την πίστη του στον Χριστό.)

 Κατά την διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού και του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι τους το είχαν μετατρέψει σε νοσοκομείο, στο οποίο εργάζονταν ως νοσοκόμες η Τσαρίνα με τις κόρες της. Επίσης στην διάρκεια του πολέμου ο Νικόλαος χωρίς να το γνωρίζει κάνεις ρευστοποίησε όλες τις καταθέσεις του που είχε σε Βρετανικές Τράπεζες και δημιούργησε 85 στρατιωτικά νοσοκομεία.

46

(Το παλάτι νοσοκομείο.)

Επίσης με δικά του έξοδα χτίστηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, ενώ κάθε χρόνο διέθετε μεγάλα χρηματικά ποσά στους Αγίους Τόπους και στο Άγιο Όρος.

55

(Τσάρος Νικόλαος Β΄:”Ίσως χρειάζεται ένα εξιλαστήριο θύμα για να σωθεί η Ρωσία. Κι αυτό το θύμα είμαι εγώ”. )

Ο ίδιος ο Νικόλαος συνήθιζε να λέει: «Γεννήθηκα την ίδια μέρα που εόρταζε ο Δίκαιος Ιώβ ο Πολύαθλος και είμαι έτοιμος σαν κι εκείνον να δεχθώ τις δοκιμασίες του Θεού και να ανεχθώ τις ταλαιπωρίες έως τέλους». Και πράγματι όλη η ζωή του ήταν ένας Γολγοθάς. Συκοφαντίες, ειρωνείες, χλευασμοί, ψεύδη, δολοπλοκίες, προδοσίες και τόσα άλλα τα δεχόταν με υπομονή και έλεγε: «Το κακό θα πρέπει να το πολεμούμε με το καλό».

69

(Τσάρος Νικόλαος Β’: “Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι είμαι καταδικασμένος σε φρικτές δοκιμασίες”.)

Το αποκορύφωμα όμως της μεγαλοψυχίας του φάνηκε όταν τον Μάρτιο του 1917 μετά από συνεχείς εξεγέρσεις και ταραχές παραιτήθηκε από τον θρόνο του. Προτίμησε να θυσιαστεί ο ίδιος για το καλό του λαό του, παρά ο λαός για χάρη του.

67

(Ο Άγιος Τσάρος Νικόλαος αιχμάλωτος από τους Μπολσεβικούς.)

Παρόλα αυτά οι εχθροί του όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από την παραίτησή του, αλλά τότε άρχισαν να εκδηλώνουν όλο το δαιμονικό τους μίσος. Αμέσως συνέλαβαν την Τσαρική Οικογένεια και την εξόρισαν στη Βόρεια Σιβηρία, στην πόλη Τομπόλσκ και από εκεί στο Αικατερίνμπουρκ. Είναι απερίγραπτοι οι εξευτελισμοί που υπέστησαν κατά τους 16 μήνες φυλακίσεώς τους.

68

(Η Αγία Τσαρική Οικογένεια φυλακισμένη.)

Τέλος, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιουλίου 1918, τους μετέφεραν στο ημιυπόγειο της οικίας, στην οποία ήταν φυλακισμένοι. Λίγο πριν πέσουν νεκροί από τις σφαίρες των δολοφόνων έκαναν βιαστικά τον σταυρό τους, ενώ ο Τσάρος τους είπε: «Ου γαρ οίδατε τι ποιείτε. Άφες αυτοίς Κύριε».

80

(Πριν την δολοφονία.)

Το μαρτύριό τους όμως συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό τους. Τα σώματά τους τα πέταξαν γυμνά μέσα σ’ ένα πηγάδι εγκαταλειμμένου ορυχείου. Το επόμενο βράδυ τα ανέσυραν και αφού τα τεμάχισαν, τα έκαψαν με βενζίνη και στη συνέχεια τα περιέλουσαν με βιτριόλι. Τέλος ότι απέμεινε το σκέπασαν πρόχειρα με χώμα και κλαδιά. Όλη αυτή η φρικιαστική διαδικασία κράτησε 3 ημερόνυχτα.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον λάκκο αναπαύτηκε για 73 ολόκληρα χρόνια:

  1. Τσάρος Νικόλαος (50 ετών).
  2. Τσαρίνα Αλεξάνδρα (46 ετών).
  3. Όλγα (23 ετών)
  4. Τατιάνα (21 ετών)
  5. Μαρία (19 ετών)
  6. Αναστασία (17 ετών)
  7. Διάδοχος Αλέξιος (14 ετών)

77

(Τα Άγια Λείψανα της Αγίας Τσαρικής Οικογένειας.)

Στη θέση που βρισκόταν η οικία που τους δολοφόνησαν υπάρχει τώρα ο Ναός του Αίματος, αφιερωμένος στην Αγία Τσαρική Οικογένεια, στον οποίο βρίσκεται μία ωραιότατη θαυματουργική εικόνα της Τσαρικής Οικογένειας. Αντίγραφο αυτής της εικόνας κοσμεί πλέον και τον δικό μας ναό τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, για να μπορούμε να προστρέχουμε σ’ αυτούς, να τους παρακαλούμε και να τους ευχαριστούμε για την ολοζώντανη παρουσία τους στην ζωή μας, κυρίως δε στις δύσκολες ώρες του πόνου και της δοκιμασίας μας.

????????????????????????????????????

(Δια χειρός Ανδρέα Καπίρη)

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.